Nέα για το ελληνικό Real Estate & τις κατασκευές Remax Elite AthensΣτην Ερμού οι τιμές επέστρεψαν σε προ κρίσης επίπεδα

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Σε αξίες που είχαν καταγραφεί πριν από την κρίση αγοράζονται πλέον όλο και περισσότερα εμπορικά καταστήματα επί της οδού Ερμού, που, όπως όλα δείχνουν, βιώνει ξανά τις «ένδοξες» ημέρες του πρόσφατου παρελθόντος, έχοντας αρχίσει να ανακάμπτει ήδη από τις αρχές του 2016 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόσφατα αποκτήθηκε κατάστημα επί της Ερμού 21, στο πλαίσιο τραπεζικού πλειστηριασμού, με τελική προσφορά που άγγιξε τις 620.000 ευρώ. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι η τιμή αυτή ήταν 77% υψηλότερη της ελάχιστης προσφοράς, που είχε διαμορφωθεί σε 350.000 ευρώ.

Στο συγκεκριμένο σημείο λειτουργούσε στο παρελθόν κατάστημα ενδυμάτων, ενώ το ακίνητο βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα Folli-Follie (Ερμού 19) σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Το συγκεκριμένο κατάστημα, που στο παρελθόν μίσθωνε η αλυσίδας Fokas, πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2013, με την επενδυτική εταιρεία της Εθνικής και του ομίλου Invel να επικρατεί στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (στο πλαίσιο της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας πωλήσεων ακινήτων), αντί ποσού 5,9 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το κτίριο είναι επιφάνειας ανωδομής 715 τ.μ., το τίμημα διαμορφώθηκε σε 8.250 ευρώ/τ.μ. (χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και το υπόγειο των 172 τ.μ.).

Χθες, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Trastor AEEAΠ ανακοίνωσε την απόκτηση ακόμα ενός καταστήματος στην Ερμού, κοντά στην πλατεία Συντάγματος (εκεί δηλαδή που οι αξίες είναι υψηλότερες). Η εταιρεία της Τρ. Πειραιώς και του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners επικράτησε σε δημόσιο πλειστηριασμό για το ακίνητο επί της Ερμού 16-18. Πρόκειται για κατάστημα επιφάνειας 109,12 τ.μ., για το οποίο καταβλήθηκε τίμημα 2,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 23.450 ευρώ/τ.μ., σχεδόν τριπλάσια χρήματα σε σχέση με το 2013.

Ακόμα μία συναλλαγή του τελευταίου μήνα έγινε σε ένα πιο χαμηλό τμήμα της Ερμού, πλησίον της πλατείας Μοναστηρακίου. Η Εθνική Πανγαία απέκτησε ένα κτίριο στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγ. Ειρήνης 7, αντί ποσού 5,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.525 τ.μ., για το οποίο θα δαπανηθεί επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και διαμόρφωσή του σε ένα κτίριο μεικτής χρήσης (π.χ. εμπόριο και εστίαση ή αναψυχή).

Η εν λόγω επενδυτική κινητικότητα, παρά την άνοδο των αξιών, οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από την όλο και μεγαλύτερη εμπορικότητα της Ερμού, η οποία σήμερα φαντάζει ακόμα υψηλότερη από την προ κρίσης περίοδο. Αιτία γι’ αυτό είναι η σημαντική άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κατανάλωση από τουρίστες έχει δώσει και η εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου φιλοξενούνται πλέον χιλιάδες τουρίστες (σε διαμερίσματα), κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, υπολογίζεται ότι οι τιμές των ενοικίων στα καλύτερα σημεία της Ερμού έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, δεδομένου άλλωστε ότι πλέον δεν υπάρχουν κενά καταστήματα. Η μέση τιμή ενοικίασης υπολογίζεται πλέον σε 230-240 ευρώ/τ.μ.

Η τάση αναμένεται να παραμείνει ανοδική, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται. Οι μεγάλες αλυσίδες, ιδίως εκείνες του εξωτερικού, αναζητούν διαρκώς νέα σημεία στην Ερμού για τη δημιουργία των καταστημάτων τους, πέραν ασφαλώς της τοποθέτησής τους στα εμπορικά κέντρα. Τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ άλλων, νέα καταστήματα στην Ερμού λειτούργησαν η Forever21 και η Bertolucci. Ενδεικτικό της βελτίωσης της ζήτησης είναι ότι πλέον στην Ερμού έχει επιστρέψει και ο περίφημος «αέρας», δηλαδή η άυλη εμπορική αξία, ο οποίος ζητείται πλέον από όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες, εκτός κι αν το κατάστημα ανήκει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο ή γενικότερα σε πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπου η εν λόγω πρακτική δεν συνηθίζεται. Μάλιστα, όσο περιορίζεται η διαθεσιμότητα των ακινήτων, δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν ο «αέρας» καταβαλλόταν και στους υφιστάμενους μισθωτές προκειμένου να αποχωρήσουν.

Στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης

Η ανάκαμψη της οδού Ερμού αντανακλάται πλέον και σε εκθέσεις διεθνών αναλυτών. Στην τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, την οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά η Proprius, η οδός Ερμού εμφανίζεται στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των 67 ακριβότερων εμπορικών δρόμων, έχοντας αναρριχηθεί κατά έξι θέσεις, από την 25η θέση που κατείχε τον προηγούμενο χρόνο. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι και κατά τη φετινή έκθεση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο, η Ερμού θα έχει «σκαρφαλώσει» και άλλες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, το 2013, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα που επιμελείται η Cushman & Wakefield, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε. Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την κρίση, η Ερμού είχε φτάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, προτού υποχωρήσει μέχρι τα 150 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η θετική αυτή εικόνα οφείλεται στη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλό επίπεδο, ιδίως για τα εμπορικότερα σημεία, τη στιγμή όμως που η διαθεσιμότητα κενών καταστημάτων παραμένει χαμηλή και δεν προβλέπεται τόνωση της προσφοράς στο άμεσο μέλλον.Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις πωλήσεις ακινήτων έτους 2017 

RE/MAX Eλλάς 30 Μαρτίου 2018

H ελληνική κτηματαγορά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, με τις τιμές των ακινήτων να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οριακή αύξηση της τάξεως του 1%, αποδεικνύοντας ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς εξελίσσονται σταδιακά σε αυξητικές. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά η κτηματαγορά είναι έτοιμη να αποτελέσει και πάλι των επενδυτικό πόλο και να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το μεγαλύτερο πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας της RE/MAX Ελλάς αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι υπάρχει μία θετική στροφή για τον κλάδο της κτηματαγοράς ο οποίος μπορεί να κερδίσει και πάλι το στοίχημα και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες.

Αναμφισβήτητα ρόλο στην όλη προσπάθεια αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές ανάλογα το πόσο και του που θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε αύξηση το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 10,8% (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SJU24/2016 ) ενώ εξακολουθούν να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις και για το 2017, βάσει των στοιχείων της RE/MAX Ελλάς. 

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του δικτύου της  RE/MAX σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1% , ενώ των νέων ακινήτων (*) αυξήθηκαν κατά 1%. 

Στην περιοχή της  Αττικής  στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα (*) είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά -0,3% . Ακολούθως , στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα  μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ  στα νέα ακίνητα (*) οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%. Τέλος , για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή ενώ στα νέα ακίνητα (*) υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, το ακίνητο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τιμές ελκυστικές προσελκύοντας το βλέμμα τόσο των ξένων επενδυτών όσο και της  εγχώριας αγοράς -σε συνδυασμό και με την αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων - αποτελώντας πάντοτε μία σίγουρη και διαχρονική επιλογή. Η θετική αυτή πρόβλεψη ενισχύεται και από τις σταθεροποιητικές τάσεις που επικρατούν εν γένει στην ελληνική οικονομία. Η «προ των πυλών» έξοδος της  χώρας από τα μνημόνια (με ή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης) αλλά και  η μείωση του κινδύνου της χώρας (country risk), δίνουν την αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πλέον «πίσω» μας, τονώνοντας την ψυχολογία της αγοράς και αναμφισβήτητα την εμπιστοσύνη όλων στην ανοδική πορεία της οικονομίας. 

*Σημείωση: Στην συγκεκριμένη έρευνα -όπως και σε αυτή που κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 για τις πωλήσεις ακινήτων του 2016- υπάρχει η διάκριση των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών. Η διάκριση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή  πιο χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

 Συνοπτικά τα  αποτελέσματα της έρευνας:

* Σε όλη τη χώρα περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα.

* Στην Αττική το 83%  των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια  έφθασαν μόλις στο 7%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 10% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

* Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (98%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 2% σε οικόπεδα.

* Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

* Στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (64%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/6  των προτιμήσεων (15%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 17%.

* Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 62%, δηλαδή πάνω από τις μισές κατοικίες που συναλλάσσονται. Ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν από το 5% μόλις, ενώ περίπου 1 στα 6 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητα από 6 ως 15 ετών  (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 17% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

* Στην Αττική προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.) από τους 4 στους 10 (41%), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (35%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

* Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση ήταν από 71-110 τ.μ. που την προτίμησαν επίσης 4 στους 10 αγοραστές (43%), με δεύτερη επιλογή (19%) τα  διαμερίσματα 51-70τ.μ., όπως και τα διαμερίσματα ως 50τ.μ. που επίσης προτιμήθηκαν από έναν στους 5 (19%),  ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

 Πανελλαδική έρευνα  RE/MAX Ελλάς | Πωλήσεις ακινήτων 2017

Αναλυτικότερα, με βάση τις πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποίησε το δίκτυο της RE/MAX στην Ελλάδα το 2017, παρουσιάζουμε την κατανομή των πωληθέντων ακινήτων ως προς το είδος, την παλαιότητα και το εμβαδόν τόσο πανελλαδικά όσο και σε επιμέρους περιοχές. Επίσης, δίνουμε τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες στις περιοχές της Ελλάδος που δραστηριοποιούνται γραφεία της RE/MAX. 

Κατανομή πωληθέντων ακινήτων με βάση το είδος του ακινήτου

Σύμφωνα με την κατανομή των πωληθέντων ακινήτων πανελλαδικά ως προς το είδος του ακινήτου , σε όλη τη χώρα πάνω από 9 στα 10 (93%) των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 3% & 4% αντίστοιχα).

Στην Αττική το 83%  των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα/αγροτεμάχια  έφθασαν μόλις στο 7%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 10% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων  

Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (98%) στις κατοικίες και μόλις 2% σε οικόπεδα-αγροτεμάχια 

 Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης) οι κατοικίες ήταν κι εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία συντριπτικά, με ποσοστό 99% και τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν μόλις στο 1% 

 Κατανομή πωληθέντων ακινήτων με βάση την ηλικία του ακινήτου

Εστιάζοντας στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης σε όλη τη χώρα, παρουσιάζουμε την κατανομή των πωληθέντων ακινήτων ως προς την παλαιότητα 

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 7%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

 Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (64 %) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως πενταετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/6 των προτιμήσεων (15%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 17%, δηλαδή 1 στα 6 .

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 25ετία με ποσοστό 62%, δηλαδή πάνω από τις μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται, ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 22% αφορούσε ακίνητα 11 έως 25 ετών . 

Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης),τα ποσοστά αυτών που επέλεξαν παλαιές και νέες κατοικίες μοιράζονται σχεδόν ισόποσα, καθώς το  40% των αγοραστών επέλεξε παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) και το 34% των αγοραστών ενδιαφέρθηκε για  κατοικίες έως 10 ετών (γράφημα 8).

 Κατανομή πωληθέντων ακινήτων με βάση το μέγεθος του ακινήτου

Η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αγγίζοντας το 66%, με σχεδόν αναλογική κατανομή των ποσοστών στις τρείς υποκατηγορίες (1-50 τ.μ. / 51-70τ.μ. / 71-90 τ.μ.). Αξιόλογη κίνηση είχαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 15% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 8%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130τ.μ. προτιμήθηκαν από το 11% των αγοραστών.

 Στην Αττική προτιμήθηκαν από τους περισσότερους αγοραστές (41%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 51-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου των αγοραστών (35%) ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν από το 10%  και κάτω.

 Στη Θεσσαλονίκη η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71-90τ.μ. που την προτίμησαν 3 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (19%)  τα  διαμερίσματα 51-70τ.μ.  ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.


Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε επίσης έντονη προτίμηση στα μεσαίου μεγέθους σπίτια, καθώς περίπου 4 στους 10 αγοραστές επέλεξαν ακίνητο 51-90 τ.μ. Επίσης, 1 στους 3 αγοραστές (30%) επέλεξε μέχρι 50 τ.μ, ενώ μικρό (4%) ήταν το ενδιαφέρον για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 150 τ.μ.).

 ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Οι τιμές των κατοικιών ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές που δραστηριοποιούνται γραφεία της RE/MAX, δίνονται στους παρακάτω πίνακες.

 

Τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική

Ιανουάριος 2018

 

Παλαιότερα 5ετίας

Νεότερα 5ετίας

Περιοχή

Μέση κατώτερη

Μέση ανώτερη

Μέση κατώτερη

Μέση ανώτερη

 

(σε ευρώ ανά τ.μ.)

 

 

 

ΑΘΗΝΑ-ΚΕΝΤΡΟ

Παλαιότερα 5ετίας

Νεότερα 5ετίας

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

450

1.000

1.300

2.100

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ1.600

2.000

ΓΑΛΑΤΣΙ

450

1.450

1.600

1.950

ΓΟΥΔΙ

800

1.000ΕΞΑΡΧΕΙΑ

450

900ΙΛΙΣΙΑ

800

1.200

1.500

2.000

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

2.000

3.500ΚΟΥΚΑΚΙ

900

1.650ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

450

850

1.150

1.500

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

1.300

2.000

1.600

2.500

ΝΕΑΠΟΛΗ

650

1.000ΠΑΓΚΡΑΤΙ

650

900ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

700

1.000

1.400

2.100

ΧΙΛΤΟΝ

850

1.400ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Παλαιότερα 5ετίας

Νεότερα 5ετίας

ΠΕΝΤΕΛΗ

1.350

1.550

1.900

2.350

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

1.150

1.500

2.350

2.700

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

850

1.300

2.200

2.700

ΜΑΡΟΥΣΙ

850

1.000

1.800

2.200

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

900

1.300

2.200

2.600

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ

1.250

1.800

2.100

2.800

ΚΗΦΙΣΙΑ

1.150

1.950

2.200

3.300

ΧΟΛΑΡΓΟΣ

900

1.250

2.250

2.700

ΓΕΡΑΚΑΣ

800

1.050

1.200

1.700

ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Παλαιότερα 5ετίας

Νεότερα 5ετίας

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

2.300

3.500

4.900

6.000

ΓΛΥΦΑΔΑ

1.800

2.500

3.400

4.400

ΒΟΥΛΑ

2.000

3.000

4.000

4.700

ΚΑΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

1.900

2.600

4.400

5.200

ΑΛΙΜΟΣ

800

1.450

1.750

2.400

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

850

1.450

2.400

2.850
ΚΑΛΛΙΘΕΑ

400

600

1.100

1.200

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

500

800

1.200

1.500

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ &                    ΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Παλαιότερα 5ετίας

Νεότερα 5ετίας

ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ

600

1.000

1.300

1.650

ΚΑΜΙΝΙΑ

450

700

850

1.200

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

600

1.100

1.250

1.700

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

750

1.800

1.300

1.650

ΚΑΣΤΕΛΑ

1.300

2.000

2.100

2.900

ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ

700

1.050

1.250

1.650

ΠΕΙΡΑΪΚΗ

800

1.250

1.400

1.650

ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ

650

950

1.100

1.600

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ

500

900

1.350

1.550

ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Παλαιότερα 5ετίας

Νεότερα 5ετίας

ΝΙΚΑΙΑ

500

750

1.050

1.400

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

550

800

1.100

1.600

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

650

900

1.200

1.650

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

400

1.400

1.550

2.000

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

600

1.100

1.750

2.100

ΑΙΓΑΛΕΩ

600

950

1.050

1.600

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

400

1.200

1.600

1.900

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

400

1.200

1.350

1.800

ΙΛΙΟΝ

300

1.100

1.300

1.650

ΧΑΙΔΑΡΙ

750

1.150

1.200

1.800

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

600

850

1.050

1.450

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

600

850

1.000

1.400

 
Ανοίγει νέο Aqua Park από τον Δασκαλαντωνάκη

20 Ιουνίου 2017 - RE+D magazine

Ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι με το νέο Olympia Aqua Park, που θα λειτουργήσει από σήμερα 20 Ιουνίου στο Riviera Olympia Mega Resort, στην Κυλλήνη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πολυτελές θέρετρο κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις του ένα υδάτινο πάρκο τέτοιου μεγέθους (20.000 τ.μ.) επενδύοντας στην ψυχαγωγία των πελατών του. Τεράστιες νεροτσουλήθρες και τα πιο σύγχρονα παιχνίδια, που πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας, εγγυώνται ώρες ατελείωτης διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Το Olympia Aqua Park αποτελεί τμήμα του πάρκου δραστηριοτήτων του Riviera Olympia που καλύπτει μια έκταση 40.000 τ.μ., μέσα στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν όποιο σπορ επιθυμούν (τένις, ποδόσφαιρο, τοξοβολία, ιππασία, mountain bike κ.ά.). 

Η 'ακτινογραφία' του Ελληνικού. Τα επόμενα βήματα και οι θέσεις εργασία

news247

Τα επόμενα βήματα, η ανάλυση του έργου ανάπλασης, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, το άνοιγμα θέσεων εργασίας και το μέγεθος του Μητροπολιτικού Πάρκου σε σύγκριση με το Hyde Park του Λονδίνου.

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται οι μπουλντόζες από την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετά και την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη, του Σχέδιου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), ώστε να ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε διεθνές επίπεδο.

Η δήλωση του Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, εταιρίας που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών Global Investment Group, ο οποίος αποτελείται από τον Όμιλο Λάτση, την κινεζική Fosun και την Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι, είναι χαρακτηριστική:

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο του Ελληνικού χθες» ανέφερε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της περασμένης Πέμπτης.

Τα επόμενα βήματα

Ποια όμως είναι τα επόμενα πριν οι μπουλντόζες μπουν μέσα στην έκταση και ξεκινήσουν τα έργα μετά από 17 χρόνια από τότε που σταμάτησε η λειτουργία του αεροδρομίου;

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο κ. Αθανασίου επιβεβαίωσε πως κατατέθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), εκτιμώντας ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τον Νοέμβριο, όπως ορίζει και ο νόμος.

Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες για την έκδοση των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), ενώ επισήμανε πως πρέπει να προχωρήσει από το ελληνικό Δημόσιο, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της άδειας καζίνο, για τον οποίον έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους.

Έμφαση έδωσε στο ζήτημα των 37 στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται ως δασική έκταση από τον δασάρχη Πειραιά, αν και έχει κατατεθεί ένσταση από την Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ. «Έχουμε σχεδιάσει το intergrated resort 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν δαπανήσει εκατομμύρια. Δεν μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού. Δεν είναι Legoland»

Η «ακτινογραφία» του έργου ανάπλασης

Πρόκειται όπως έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης διεθνώς που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρα κατά περίπου 1 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση.

Ποια θα είναι τα σημαντικότερα έργα και πότε θα παραδοθούν; Σε ποιος τομείς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας;

Το έργο θα ξεκινήσει με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες μετά την έναρξη των έργων η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, που θα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερο στο είδος τους διεθνώς. Το πράσινο του πάρκου, όπως έχουν αναφέρει στις παρουσιάσεις στελέχη της Lamda Development -αναφέρει ο κ. Αθανασίου-, θα κυριαρχεί στην έκταση του χώρου ανάπλασης.

Με την έναρξη των έργων δημιουργούνται θέσεις εργασίες σε κλάδους που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, όπως των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, του κλάδου αλουμινίου, των προμηθευτών και μεταφορών από ευρύτατο τομέα προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Πλήρης αναβάθμιση παραλιακού μετώπου

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Αθανασίου, ταυτόχρονα ξεκινούν και τα έργα για την πλήρη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της μαρίνας, αλλά και της κατασκευής πέντε ξενοδοχειακών μονάδων.

Στην παραλία θα δημιουργηθεί ένα «επτάστερο» ξενοδοχείο, που δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα, που θα δίνει την αίσθηση ενός «σκάφους» δυναμικότητας 250 κλινών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 2.200 κλινών. Τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν όλο το χρόνο, δημιουργώντας τουλάχιστον 5.500 νέες θέσεις εργασίας από όλο το φάσμα των τουριστικών ειδικοτήτων.

Παράλληλα, θα προχωράει η κατασκευή υψηλού κτιρίου με χρήσεις κατοικίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής που θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Το κτίριο θα είναι από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο μεγάλης πρωτεύουσας μπροστά σε παραλιακό μέτωπο, με περίπου 200 διαμερίσματα, για τα οποία έχει ήδη αρχίζει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τα παραπάνω έργα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα.

Η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας-Οι τομείς και οι κλάδοι

Οι ανάγκες νέων θέσεων εργασίας εστιάζονται επίσης στο εμπορικό κέντρο που θα δημιουργήσει 4.500 θέσεις εργασίας, καθώς και στην απορρόφηση 2.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου και 2.500 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Κέντρου.

Νέες θέσεις εργασίας από ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούνται από τις νέες χρήσεις, όπως από τη δημιουργία πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου, συνεδριακό κέντρου, νέου γηπέδου γκολφ, της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου κανό -καγιάκ κλπ.

Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της Lamda Development, η ένταξη στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) σημαντικών εκτάσεων για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, όπως παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας για την εξυπηρέτηση τόσο του πληθυσμού της περιοχής όσο και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου θα συμβάλει όχι μόνο στην διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και στην ανάγκη νέων προσλήψεων.

Οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία

Τα οφέλη έχουν ανακοινωθεί εκτενώς από τον επενδυτή (την Lamda Development) αλλά και από την Πολιτεία.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπλαση με πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης, μικρότερο του 0,5 συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30% και εισφορά σε γη. Μια πολεοδόμηση, όπως αναφέρει ο επενδυτής, πολύ πιο ήπια όχι μόνο από τη συνηθισμένη στους όμορους δήμους και στην Αττική, αλλά και σε συμφωνία με τα υψηλότερα πρότυπα παγκοσμίως.

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για τον τουρισμό. Σημειώνεται ότι η δημιουργία του Marina Bay Sands στην Σιγκαπούρη, που αποτελεί έργο υποπολλαπλάσιας σημασίας σε σχέση με την ανάπλαση του Ελληνικού, αύξησε τον τουρισμό της πόλης κατά 20%.

Εκτιμάται ότι η συμβολή της ανάπλασης του Ελληνικού θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Αθήνας αλλά και της χώρας, καθώς θα προσελκύσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες και θα διευρύνει την παραμονή τους στην πρωτεύουσα, από μόλις 2 διανυκτερεύσεις που παραμένει σήμερα.

Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), που υπολογίζονται σε σύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι ακινήτων, ΦΠΑ), ανέρχονται σε περισσότερα από 14 δισ. ευρώ. Επιπλέον έσοδα που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο, καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση.

Το πλήρες έργο ολοκληρώνεται εντός 12 ετών

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του να εξαρτάται από την οικιστική ανάπτυξη και ειδικότερα την κατασκευή 8.000 κατοικιών.

Όπως έχει επισημανθεί από τα στελέχη της Lamda Development, η ζήτηση τους είναι τελικά εκείνη που θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Εάν η ζήτηση των κατοικιών είναι σημαντική, η πλήρης ανάπλαση του έργου θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, και σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των υπόλοιπων έργων που προαναφέρθηκαν.

Το μέγεθος του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή του Ελληνικού

- Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: 2.000 στρέμματα, όταν:

- Πεδίο του Άρεως: 270 στρέμματα

- Εθνικός Κήπος: 160 στρέμματα

- Κτήμα Συγγρού: 950 στρέμματα

- Πάρκο Τρίτση: 1.000 στρέμματα

- Hyde Park Λονδίνου: 1.420 στρέμματα.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Επικοινωνία

Remax Elite Athens
Παύλος Αβδελάς & Συνεργάτες
  • Σύμβουλοι Ακινήτων
  • Εκτιμητές
  • ΜηχανικοίΠαύλος Αβδελάς
25ης Μαρτίου 15, Νέα Σμύρνη 17121
210 93 55 250
210 93 27 660
[email protected]

Ζήτηση Ακινήτου

Αν αναζητάτε να αγοράσετε ή να ενοικιάσετε κάποιο ακίνητο και δεν το έχετε ακόμη βρει, παρακαλούμε συμπληρώστε τη Φόρμα Ζήτησης Ακινήτου και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!
Loading...